close

Welke Operating Systems zijn er allemaal?

negativespace1-24

Welke Operating Systems zijn er allemaal?

Elke computer, tablet, laptop, mobiele telefoon en gaming console werkt met een zogenaamd operating system. Dit is een software programma dat communiceert met de hardware en jou in staat stelt om het apparaat te bedienen. Ging dit oorspronkelijk door middel van een command line (MS-DOS), tegenwoordig werken praktisch alle operating systems met een grafische interface (de desktop met iconen). Daarmee is het uitvoeren van handelingen een stuk eenvoudiger geworden.

Wat zijn de bekendste Operating Systems?

• Windows; iedereen kent Windows, het wereldwijd meest populaire Operating System van Microsoft en vooral gebruikt in PC’s en laptops. Elke paar jaar komt er een nieuwe versie op de markt, de meest recente is Windows 10 dat ook beschikbaar is voor devices zoals mobiel, laptop en gaming console.
• MacOS; het exclusieve Operating System van Apple, ontwikkeld voor Macintosh computers. De meest recente versie van dit OS is Mac OS X.
• Android; dit is een Operating System voor mobiele devices, ontwikkeld door Google en gebaseerd op de Linux kern. Het is het meest gebruikte OS voor smartphones en tablets en werkt met touchscreen functies zoals een virtueel toetsenbord. Android varianten worden ook gebruikt in TV’s, game consoles en digitale camera’s.
• iOS; het mobiele Operating System van Apple en exclusief gebruikt in iPod, iPad, iPhone en AppleTV. Dit is na Android het meest populaire OS.
• Linux; minder bekend maar feitelijk een van de meest gebruikte Operating Systems; de kern van dit OS wordt veel gebruikt als onderliggend systeem voor andere OS’en, zoals Android voor smartphones en tablets, maar ook in routers, game consoles en smartwatches.
• Ubuntu; dit is een nog een Linux-based Operating System dat snel aan populariteit wint en in eerste instantie bedoeld is voor desktop PC’s.
• Chrome OS; een Operating System gebaseerd op Linux en ontwikkeld door Google. De open source variant Chromium is vooral een web browser

Dit zijn de bekendste en meest populaire Operating Systems. Er zijn natuurlijk nog andere OS’en in gebruik voor niet-consumenten toepassingen. Bijvoorbeeld Unix dat vooral wordt toegepast voor zakelijk gebruik in servers en voor academische en ontwerpomgevingen.

Naast de bovengenoemde Operating Systems voor enkelvoudige toepassing in computers en andere devices, zijn er ook OS’en die zijn ontworpen voor multi-user systemen zoals in bedrijven en e-commerce omgevingen. Zo heeft Windows bijvoorbeeld de variant Windows 2000.

Kiezen van Operating System

Jarenlang was de wereld verdeeld in MacOS gebruikers en Windows gebruikers. Beiden waren overtuigd van de superioriteit van hun OS. Inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden, maar doorgaans wordt de keuze van een OS al voor je gemaakt. Koop je een Apple product, dan zijn het varianten van MAC OS en iOS. Koop je een PC, dan krijg je doorgaans Windows. En bij tablets, mobieltjes en gaming consoles bepaalt de keuze van een merk welk Operating System je krijgt. Het is eigenlijk alleen voor de veeleisende gebruiker van belang om eventueel een ander OS te installeren wat beter aansluit bij jouw wensen.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page