• Print
close

Wat is Shared Hosting?

picjumbo.com_HNCK3988

Wat is Shared Hosting?

Wanneer je voor het eerst de markt van webhosting betreedt, wordt je geconfronteerd met allerlei termen die je niet veel zullen zeggen: Shared Hosting, Dedicated Hosting, VPS Hosting, Cloud Hosting… het kan behoorlijk verwarrend zijn en zeker niet eenvoudig om de juiste keuze te maken voor jouw behoeften. In dit artikel zetten we uiteen wat wordt verstaan onder Shared Hosting en voor wie en wat dit geschikt is.

De betekenis van Shared Webhosting

Het woord ‘Shared’ zegt het al: bij deze vorm van webhosting heb je te maken met één fysieke server en deel je deze met andere klanten van de hosting provider. Afhankelijk van wat je nodig hebt voor jouw website, krijg je een vooraf vastgesteld deel van de beschikbare schijfruimte, dataverkeer, e-mailaccounts etc. Ook is er sprake van één RAM geheugen, één database en één mailserver. Zoals je je kunt voorstellen, is Shared Hosting een zeer voordelige manier van hosting, domweg omdat je alle kosten van de service deelt met alle andere gebruikers.

Voordelen van Shared Hosting

Bijna 90% van alle websites maken gebruik van Shared Hosting en daar zijn goede redenen voor. Niet alleen zijn de kosten laag, bij deze vorm van hosting heb je ook geen enkele technische kennis nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is je website uploaden. Alle hosting providers bieden je een web-based controlepaneel waarmee uploaden van je site, het aanmaken van e-mailaccounts en eventueel het toevoegen van een database een simpel karweitje is. Alle onderhoud aan de server, beveiliging en software updates worden uitgevoerd door de web hosting provider en daar heb jij dus geen omkijken naar. Voor de meeste kleinere websites is Shared Hosting daarom de beste keus.

Nadelen van Shared Hosting

Tegenover het voordeel van een lage prijs staan natuurlijk ook nadelen. Zoals eerder gezegd, deel je bij Shared Hosting de beschikbare servercapaciteit met anderen en heb je te maken met limieten qua geheugen, dataverkeer etc. Het kan gebeuren dat één of enkele websites op jouw server veel bezoek krijgt en bijvoorbeeld met veel e-mailverkeer te maken heeft. Deze website(s) gebruiken dan een groot deel van de beschikbare capaciteit en dat kan betekenen dat jouw website traag wordt. Een ander (mogelijk) nadeel is dat je zelf geen modules of programma’s kunt installeren op de gedeelde server. De hosting provider configureert en onderhoudt de server op zo’n manier dat de meeste klanten tevreden zijn, en zodanig dat deze probleemloos en veilig draait. Mogelijk mis je daardoor een applicatie die je eigenlijk nodig hebt.

Waarom kiezen voor Shared Hosting

Heb je geen enkele technische kennis, heb je een website uitsluitend voor privé doeleinden of voor bescheiden zakelijk gebruik met weinig verkeer, dan is Shared Hosting absoluut aan te raden vanwege de beperkte kosten en omdat alle onderhoud door de hosting provider wordt verzorgd. Het is wel aan te raden om een provider te kiezen die goed bekend staat, zodat je zeker weet dat de prestaties van jouw website niet lijden onder een teveel aan gebruikers op de gedeelde server.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page