• Print
close

Wat is managed VPS?

negativespace-15

Wat is managed VPS?

VPS, oftewel Virtual Private Server, is een vorm van hosting die erg in zwang is. Het voordeel van VPS is dat j een eigen (virtuele) server hebt, die je veel meer mogelijkheden en controle biedt dan Shared Hosting, terwijl de kosten toch een stuk lager zijn dan bij Dedicated Hosting. Echter, voor het beheer en gebruik van een VPS heb je veel kennis van zaken nodig. Voor veel zakelijke gebruikers is dat een onoverkomelijk struikelblok. Dit is te verhelpen door te kiezen voor Managed VPS.

Karakteristieken van Managed VPS

Het installeren, beheren en monitoren van een webserver vraagt om specifieke kennis. Je moet dan denken aan het configureren van de server, onderhoud, uploaden en updaten van software, security patches, continu monitoren van de prestaties. Bij standaard VPS hostingpakketten moet je dit als gebruiker zelf doen, bij Managed VPS neemt de hosting provider je deze taken uit handen. Je kunt het vergelijken met de aanschaf van een PC met alleen een OS (bijvoorbeeld Windows), waarop je zelf alle software en beveiliging moet installeren en onderhouden, tegenover een PC waarop alles al vooraf geïnstalleerd is.

Waar je echter goed op moet letten bij de keuze van een Managed VPS hostingpakket, is wat het ‘managen’ wel en niet omvat. Dit kan behoorlijk verschillen per provider. Heb je totaal geen technische kennis, dan kun je beter een iets duurder hostingpakket nemen met de garantie dat de provider alles voor je doet. Heb je wel enig verstand van zaken, dan kun je misschien genoegen nemen met iets minder ‘management’.

Voordelen van managed VPS

• Je hoeft je in principe geen zorgen te maken over beschikbaarheid, downtime en technische problemen. De provider zorgt ervoor dat de server optimaal draait en dat altijd laatste versie van de software geïnstalleerd is.
• Hetzelfde geldt voor de beveiliging van je website; de provider zorgt voor installatie, updates en security patches zodat je website altijd optimaal beveiligd is; een groot voordeel omdat er elke dag nieuwe bedreigingen bijkomen en het een hele klus is om dit zelf te moeten bewaken.
• je bent verzekerd van continue support en aandacht voor jouw (virtuele) server; de hosting provider zorgt voor proactieve monitoring en mocht er toch iets gebeuren, dan biedt de provider goede support.
• serieuze tijdwinst en/of kostenbesparing; onderschat niet hoeveel tijd (en kennis) het kost om een server te onderhouden. Als je dit zelf moet doen, of een medewerker moet betalen om het te doen, kost dat veel tijd en/of geld. Met Managed VPS kun je je geheel focussen op je website en eigenlijke business.

Nadelen van Managed VPS

• Je geeft de controle over je VPS geheel uit handen en hebt niets te zeggen over welke software etc. gebruikt wordt.
• Het is niet mogelijk om zelf applicaties of bijvoorbeeld een ander OS te installeren.
• De kosten van Managed VPS liggen aanzienlijk hoger dan bij Unmanaged VPS (maar je bespaart op je eigen tijd en eventuele kosten van een medewerker).

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page