close

Wat is het verschil tussen shared webhosting en VPS?

negativespace-5

Wat is het verschil tussen shared webhosting en VPS?

Voor de particulier gebruiker of het beginnend bedrijf dat met een website wil starten, kan het aanbod aan webhosting pakketten behoorlijk verwarrend zijn. Shared hosting, VPS hosting, dedicated hosting, cloud hosting… allemaal onbekende termen en vele pakketten en varianten; hoe weet je wat geschikt is?

Heb je een website die niet al te groot is en die niet voor heel veel dataverkeer zorgt, dan hoef je eigenlijk alleen maar te kijken naar shared webhosting en VPS (virtual Private Server). Hieronder leggen we uit wat de karakteristieken van beide vormen van webhosting zijn en wat voor welke situatie het meest geschikt is.

Shared webhosting

Dit is de ‘basisvorm’ van webhosting. Zoals de term ‘shared’ al aangeeft, deel je bij dit type hosting een server met andere gebruikers. Vergelijk het maar met een computer die je thuis deelt met andere familieleden: je hoeft maar één computer aan te schaffen. Daardoor blijven de kosten lekker laag. Voor shared hosting betaal je vaak tussen de €5 en €10 per maand.

MAAR… zoals je begrijpt, kleven er ook nadelen aan shared hosting. Om even bij die thuiscomputer te blijven: als je broer tien nieuwe games downloadt, gebruikt hij misschien wel 80% van de harde schijf. En downloadt hij per ongeluk ook nog een virus, dan kan dat voor de hele familie betekenen dat de computer onbruikbaar wordt. Met shared hosting zijnd e prestaties van jouw website afhankelijk van wat de andere gebruikers doen, en loop je het risico dat je last krijgt van virussen en hacks op andere websites die dezelfde server gebruiken.

VPS hosting

VPS hosting is een slimme vinding die de voordelen van een eigen server verbindt met de voordelen van shared hosting. Bij VPS deel je nog steeds een server met anderen, maar jouw deel van de server is geheel onafhankelijk van de anderen en heeft dus ook geen last van andere gebruikers.

Bij VPS is één server netjes opgedeeld in een aantal segmenten, met bijvoorbeeld ieder 2GB schijfruimte. Als gebruiker kun je zo veel of zo weinig van die 2GB gebruiken als je wilt, anderen kunnen er niet bij. Heb je toch opeens meer ruimte nodig? Doorgaans geen probleem, je provider kan zorgen dat je meer krijgt toegedeeld. Nog een groot voordeel van VPS: krijgt een van je medegebruikers te maken met een virus of malware, dan heb jij daar geen last van, want jou deel van de server is goed afgeschermd.

Keuze tussen shared hosting of VPS

Shared hosting is interessant als particulier bent en je een website vooral voor de aardigheid hebt. Ook wanneer je beginnend ondernemer bent en je website is nog niet zo druk bezocht, kun je met shared hosting geld besparen dat je mogelijk liever aan andere zaken besteedt. In alle andere gevallen ben je beter uit met VPS.

Zodra je website te maken krijgt met veel bezoek en veel dataverkeer, moet je beslist kiezen voor VPS. Er zijn al VPS pakketten voor pakweg €20 per maand met voldoende geheugen, schijfruimte en bandbreedte voor een gemiddelde website. En gaat het met je website écht voor de wind, dan kun je doorgaans binnen één dag opschalen naar een VPS pakket met meer ruimte.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page