close

Wat is (een) Windows Server?

picjumbo.com_HNCK7801

Wat is (een) Windows Server?

Windows Server is de naam van een hele serie Operating Systems, ontwikkeld door Microsoft. Het zijn in feite krachtiger versies van het Windows Desktop Operating System en ontworpen voor het laten draaien van corporate netwerken, internet & intranet hosting, databases, geavanceerde messaging en dergelijke. Een algemeen voordeel van Windows Server is de gemakkelijke toegang via de bekende Windows user interface.

Windows Server is dus een software pakket en de eerste versie dateert van 2003. Er zijn vele opeenvolgende releases geweest van Windows Server, tot en met Windows Server 2016. De ontwikkeling van deze laatste versie is er vooral op gericht om bedrijven probleemloos te laten werken met cloud-based en mobiele toepassingen. Een andere eigenschap van deze versie is de geavanceerde Container functionaliteit voor het inrichten van Virtual Private Servers.

Windows Home Server

Hoewel Windows Server dus eerst en vooral is ontwikkeld voor professionele bedrijfssystemen, is er inmiddels ook een variant voor consumenten ontwikkeld: Windows Home Server. Deze maakt het mogelijk om meerdere computers met elkaar te verbinden en eenvoudig bestanden zoals digitale foto’s en multimedia bestanden uit te wisselen. Ook is uitwisseling mogelijk met Windows smartphones en game consoles.

Windows Server Essentials

Deze versie van Windows Server is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven met maximaal 75 gebruikers. Dit pakket omvat onder andere de Microsoft Exchange Mailserver, Internet Information Services, Webserver, Windows Sharepoint voor samenwerking en bijvoorbeeld software voor Remote Access en voor server management.

Windows Essential Business Server

Deze variant van Windows Server is bedoeld voor bedrijven met maximaal 300 gebruikers.

Voor- en nadelen van Windows Server

Een van de grote voordelen van Windows Server is de goede ondersteuning door Microsoft. Er zijn regelmatig updates en Service Packs. Het systeem kan zichzelf als het ware updaten zonder haperingen. Het is ook populair bij hosting bedrijven en ontwikkelaars, onder andere doordat het bijzonder goed werkt in combinatie met ASP.NET, een veel gebruikte gratis omgeving voor het ontwikkelen van dynamische websites en applicaties. Ook werkt het prima met Microsoft SQL, dat wordt gebruikt voor database-driven websites, met MySQL, Access en PHP.

In vergelijking met Unix/Linux is Windows Server minder stabiel en je kunt dus vaker te maken krijgen met downtime en reboots. Over het algemeen is de performance ook minder dan van Unix/Linux. Verder heeft Windows Server meer resources (schijfruimte), geheugen en bandbreedte nodig. En Windows Server is niet gratis zoals Unix, het is behoorlijk prijzig in aanschaf. Ook de kosten van extra applicaties zijn aanzienlijk, terwijl er voor Unix/Linux veel gratis applicaties worden ontwikkeld. En ten slotte: het populaire en goedkope cPanel controlepaneel werkt uitsluitend op Unix/Linux en niet op Windows Server. Er zijn vele varianten van dit gemakkelijke controlepaneel voor onderhoud van je domein, hosting account, FTP etc., terwijl de keuze bij Windows Server erg beperkt is.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page