Wat is een VPS?
VPS staat voor Virtual Private Server en is dus een virtuele server. Anders dan een metalen apparaat dat in een ruimte staat, is een VPS dus geen tastbaar stuk hardware. Het is een vorm van webhosting die technisch gezien zowel dedicated als shared hosting inhoudt.
Shared hosting is een goedkope manier van hosten waarbij je serverruimte deelt met anderen. Heb je een website met veel verkeer of stel je speciale eisen aan een server, dan heb je een dedicated (= exclusieve) server nodig. Dat kost meer. Met VPS heb je alle voordelen van een dedicated server, maar liggen de kosten duidelijk lager dan bij dedicated hosting.
Hoe werkt VPS hosting?
Je kunt VPS vergelijken met het naast elkaar runnen van verschillende besturingssystemen (Windows, Linux) op één computer. Op dezelfde wijze is bij VPS één enkele fysieke server uitgerust met vele virtuele servers die los staan van elkaar. Elke virtuele server werkt volkomen onafhankelijk van de andere servers. Gaat één van de virtuele servers down, dan heeft dit geen effect op de andere virtuele servers.
De voordelen van VPS hosting
Profiteer van de lagere kosten van shared hosting terwijl je de volledige controle hebt die een dedicated server biedt. Andere voordelen:
• privacy; omdat je je besturingssysteem niet met anderen deelt, hebben anderen ook geen toegang tot jouw bestanden
• op maat; omdat je besturingssysteem en alle applicaties zoals PHP, SQL etc., exclusief voor jouw website zijn, kun je deze geheel op maat (laten) maken voor jouw toepassing.
• controle; wil je applicaties installeren en moet je je systeem herstarten, dan kan dat op elk gewenst moment zonder dat anderen daar last van hebben.
• dedicated; op jouw VPS server is het gehele RAM geheugen exclusief voor jouw website en alles wat daarbij hoort.
• schaalbaar; groeit je website en heb je meer applicaties nodig, dan kan je VPS probleemloos meegroeien door aanpassing van je hosting plan.
Waarop letten bij VPS hosting
Er zijn dus duidelijke voordelen aan VPS hosting, maar als gebruiker moet je goed opletten dat je wel de noodzakelijke ondersteuning krijgt. Let er bij de aanschaf van je VPS dus op dat de provider voldoende geheugen en dataruimte biedt om eventuele pieken in het gebruik van je website op te vangen. Dit verschilt per provider en VPS hosting vergelijken is daarom verstandig. Het is ook goed om bij de provider te informeren hoeveel virtuele servers per fysieke server gebruikt worden; als dit er erg veel zijn, kan dit ook tot problemen leiden.
De meeste vormen van VPS hosting houden in dat je zelf enige technische kennis moet hebben. Zo ben je doorgaans zelf verantwoordelijk voor monitoring en onderhoud van de server en het installeren van updates. De meeste providers bieden ook Managed VPS in verschillende gradaties, uiteraard tegen extra kosten.
Cloud-based VPS hosting
De nieuwste vorm van VPS hosting is via de cloud; dwz dat jouw virtuele server niet staat op één fysieke server, maar gebruik maakt van een grote cluster van servers met veel grotere resources. Daarmee zijn er nauwelijks nog fysieke grenzen zijn aan wat de serves aankunnen. Ook als jij met piekverkeer te maken krijgt, zullen er bij cloud-based VPS geen problemen optreden.