close

Met welke specs moet ik rekening houden als ik een VPS wil huren?

0001 (1)

Met welke specs moet ik rekening houden als ik een VPS wil huren?

Veel bedrijven overwegen de stap van shared webhosting naar VPS (Virtual Private Sever) hosting. Ze willen de garantie dat hun website(s) altijd optimaal presteren, zonder dat dit lijdt onder het gebruik van andere sites op een gedeelde server en zonder de daarbij behorende veiligheidsrisico’s. Maar er zijn vele soorten VPS hosting met sterk uiteenlopende prijzen. De vraag is dus hoe je bepaalt welke vorm van VPS het meest geschikt is voor jouw doeleinden.

Managed vs. Unmanaged VPS hosting

In principe geldt bij VPS hosting dat je serieuze kennis van ICT nodig hebt om je eigen virtuele server in te richten. Het is veel meer dan alleen een website uploaden maar gaat bijvoorbeeld ook over het installeren van software, applicaties en het monitoren van de server. Je hebt in feite de volledige controle over de server. Is dat allemaal geen probleem voor je, dan kun je kiezen voor standaard (= unmanaged) VPS hosting. Dit is een prima keuze voor ontwikkelaars die er juist bij gebaat zijn om alles op de server zelf te kunnen inrichten en geheel naar hun hand te zetten.

Heb je geen ervaring met dit soort zaken, dan kom je eigenlijk automatisch uit bij Managed VPS hosting. De kosten hiervan zijn aanmerkelijk hoger, maar daarvoor worden updates, onderhoud en monitoring je uit handen genomen.

Redundancy en schaalbaarheid

Voor een serieuze zakelijke website is het van groot belang dat deze bereikbaar blijft als er storingen zijn. Je moet er dus bij aanschaf van VPS op letten dat de redundancy, oftewel backup, goed geregeld is. Als de stroom uitvalt of als er een server overbelast is, moeten er voorzieningen zijn die zorgen dat jouw server blijft draaien.

Een ander belangrijk facet is schaalbaarheid. Krijgt je website te maken met plotseling piekverkeer, dan wil je natuurlijk niet dat hij plat gaat. Een goede VPS kan overweg met dit soort onverwachte belasting van de server. Een andere, ook belangrijke vorm van schaalbaarheid is dat wanneer je site meer permanent te maken krijgt met een groei in bezoek en dataverkeer, je probleemloos en snel kunt overschakelen naar een zwaarder pakket.

Verschillende VPS hostingpakketten

Er zijn eindeloos veel verschillende VPS pakketten en prijzen beschikbaar. Wat je kiest en betaalt hangt uiteraard af van wat je nodig hebt. Een simpel advies is om in elk geval te kiezen voor een provider met een goede reputatie, die gebruikt maakt van betrouwbare merken servers; dan weet je in elk geval zeker dat de basis in orde is.

Als minimum voor wat je nodig hebt kun je aanhouden 1GB RAM (geheugen) en 20GB opslagruimte. Prijzen beginnen dan bij €5-€10 per maand. Hoeveel meer is sterk afhankelijk van het aantal bezoekers en het dataverkeer van je website. Je kunt altijd je provider om advies vragen.

Conventionele vs. Cloud-based VPS

Cloud is in, ook bij VPS hosting. Je zult zien dat veel providers dit als alternatief bieden. Het voordeel van cloud-based VPS is dat het draait op een heleboel fysieke servers, in plaats van één bij een conventionele VPS. Daardoor is er prkatisch geen limiet meer aan het beschikbare geheugen en de opslagruimte.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page