close

Hoe kies ik het beste hostingpakket?

picjumbo.com_HNCK7802

Hoe kies ik het beste hostingpakket?

Je hebt een website gemaakt of laten maken en nu wil je dat deze te zien is op het internet. Daarvoor heb je een hosting provider nodig en een hostingpakket. Maar hoe kies je het beste (= meest geschikte) hostingpakket voor jouw doeleinden en waar moet je op letten? In grote lijnen komt het erop neer dat er 4 belangrijke zaken zijn waarop je moet letten bij de keuze van het beste hostingpakket: betrouwbaarheid, flexibiliteit, kwaliteit en prijs.

Betrouwbaar hostingpakket

We richten ons hier met name op de serieuze zakelijke gebruiker, die zeker wil zijn dat zijn website onder alle omstandigheden goed bereikbaar is en vlot werkt. Ben je zo’n gebruiker en sta je voor de keuze van een webhostingpakket, let dan vooral op:
• uptime; de hosting provider geeft garanties voor de uptime (= bereikbaarheid) van de website. Deze moet zo dicht mogelijk bij 100% liggen, want je wilt geen bezoekers missen omdat je website niet bereikbaar is.
• ondersteuning; ervan uitgaande dat je zelf geen kennis van webhosting hebt, wil je zeker weten dat je goede ondersteuning krijgt. Let dus goed op wat de provider aan service biedt; wat omvat de ondersteuning allemaal en is dit 24/7? Hoe snel worden problemen verholpen en zijn daar harde garanties voor?

Flexibel hostingpakket

Je begint waarschijnlijk met een bescheiden website die niet direct heel veel bezoekers trekt. Je hostingpakket hoeft dan niet heel veel geheugen en schijfruimte te bieden. Maar wat als het bezoek fors gaat toenemen en het aantal transacties stijgt? Is het hostingpakket dat je hebt gekozen gemakkelijk en snel op te schalen naar een pakket met meer geheugen en schijfruimte? Hoeveel extra gaat dat je kosten? En ook heel belangrijk: als je wilt overstappen naar een andere provider, hoe gemakkelijk gaat dat?

Kwaliteit van je hostingpakket

Ook al heb je geen verstand van techniek, dan zul je toch begrijpen dat de hardware en software die je hosting provider gebruikt, van goede kwaliteit moeten zijn. Een paar handvatten hiervoor zijn bijvoorbeeld
• het webhostingpakket werkt met cPanel, een Windows-achtige omgeving waarmee je gemakkelijk je website kunt onderhouden.
• De servers waarop je website draait zijn van een goed bekend staand merk.
• De beveiliging van de servers/je website is van hoog niveau en beschermt tegen virussen, malware en aanvallen van hackers.

Prijs van je hostingpakket

De prijs van je webhosting is van het grootste belang. Zeker als beginnend ondernemer heb je doorgaans niet de middelen om veel geld te betalen. Goed nieuws: dat is ook niet nodig! Je kunt voor een bescheiden website al een shared hostingpakket krijgen voor €5-€10 per maand. Het is wel aan te raden om eerst vast te stellen dat de 3 bovengenoemde zaken goed geregeld zijn; daarmee zullen de goedkoopste (en slechtere) pakketten afvallen.

Neemt het bezoek aan je website toe, of groeit het aantal transacties van je webshop, dan wil je misschien overstappen naar VPS hosting of dedicated hosting. De prijzen daarvan liggen aanmerkelijk hoger, maar de mogelijkheden en de betrouwbaarheid zijn ook navenant groter.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page