close

Waarom zou ik een VPS in gebruik nemen?

0010

Waarom zou ik een VPS in gebruik nemen?

Als je een hostingpakket kiest, heb je de keuze uit diverse mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Shared Hosting, Dedicated Hosting en Virtual Private Hosting (VPS). Ze hebben alledrie hun voor- en nadelen en er hangt aan elk een ander prijskaartje.

Particulieren en startende ondernemers kiezen doorgaans voor Shared Hosting vanwege de lage kosten en omdat ze niet al te hoge eisen stellen aan hun website. De performance van jouw website is echter mede afhankelijk van de andere gebruikers. Neemt het dataverkeer flink toe, dan kan Shared Hosting (= een met anderen gedeelde server) voor problemen zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een website die traag laadt.

Je kunt in dat geval overschakelen op Dedicated Hosting, waarbij je een eigen server hebt met veel grotere capaciteit, maar de kosten daarvan zijn veel hoger. VPS is een geschikt alternatief omdat het veel van de voordelen van Dedicated Hosting biedt maar tegen een minder hoge prijs. Je deelt weliswaar nog steeds één server met anderen, maar deze server is opgedeeld in meerdere op zichzelf staande virtuele servers die onafhankelijk van elkaar werken. Je hebt dus geen last van de andere gebruikers.

Let er wel op dat je bij VPS meer IT-kennis nodig hebt, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor monitoring en onderhoud van de server. Je kunt dit wel weer uitbesteden aan je provider, maar dan moet je uiteraard ook weer meer betalen.

Specifieke toepassingen van VPS

VPS is vooral populair bij mensen die zelf veel aan ontwikkeling doen, bijvoorbeeld mensen die meerdere websites onderhouden met veel verkeer. Met VPS krijg je veel meer bandbreedte en schijfruimte en heb je geen last van anderen. En wil je opschalen dan is dat veel simpeler dan bij Dedicated Hosting.

Ook voor mensen die zelf hun webserver willen inrichten en speciale applicaties willen gebruiken, is VPS zeer geschikt. Je hebt toegang tot de root en kunt installeren, verwijderen en aanpassen zoveel als je wilt, maar zonder dat je je druk hoeft te maken over het fysieke onderhoud en de beveiliging van de server. De veiligheid van een VPS is sowieso groter, want ok als één VPS bijvoorbeeld gehackt wordt, heeft dit voor de overige geen gevolgen. Nog meer beveiliging nodig? Geen probleem, met VPS kun je zelf alle gewenste beveiliging installeren en laten draaien.

VPS is ook zeer geschikt voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld één VPS willen gebruiken voor het testen van websites en het installeren van nieuwe software versies zonder dat de bestaande website daar last van heeft, omdat die draait op een andere VPS. Je werkt dan in feite met 2 servers maar hebt slechts de (gedeelde) kosten van één fysieke server. Omdat veel providers VPS pakketten bieden met een ongelimiteerd aantal websites is dit aantrekkelijk als je het onderhoud verzorgt voor meerdere klanten.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page